K projednání strategických dokumentů nebyla veřejnost přizvána

27. června 2022
K projednání strategických dokumentů nebyla veřejnost přizvána

V úterý 28.6. bude Zastupitelstvo MČ Praha 5 projednávat zásadní dokumenty pro svůj rozvoj. Jedná se o Strukturální plán MČ Praha 5, Připomínky MČ Praha 5 k návrhu Metropolitního plánu a Zásady pro spolupráci s investory za účelem rozvoje veřejné infrastruktury městské části Praha 5. Všechny tyto dokumenty jsou nástroji na základě kterých MČ Praha 5 bude moci ovlivňovat plošnou výstavbu a svůj rozvoj nejméně do roku 2030.

Na materiálech spolupracovalo jen několik aktivních zastupitelů koalice i opozice a jejich projednání ve výborech proběhlo bez většího zapojení zastupitelů a veřejnosti do diskuze. Zástupci veřejnosti, spolky a společenské organizace nebyli k diskuzi a připomínkování přizvány, osloveny či informovány. Pokud byste název kteréhokoliv z těchto tří významných dokumentů vložili do okénka pro vyhledávání na webu MČ Praha 5, vyhledávač vám o nich nenajde žádnou informaci (jen starší verzi připomínek a zásad z roku 2018).

Zatímco informace o projednávání připomínek k Metropolitnímu plánu, byla Magistrátem široce publikována a MČ Praha 5 své připomínky a odkaz na veřejné projednání na svůj web také umístila, zmínku o obou dalších dokumentech nedohledáte.

Radnicí vydávaný časopis Pětka koalice také využila spíše ke své předvolební propagaci s množstvím fotografií politiků než aby informovala veřejnost o tom, kde se s materiály seznámit. O nějaké snaze vyzvat veřejnost, spolky a společenské organizace k zapojení se a připomínkování nemůže být ani řeč.

Až budete číst předvolební hesla o otevřenosti radnice a veřejné kontrole, neberte je u stran vedoucích radnici Prahy 5 příliš vážně.

Milan Kryl, zastupitel MČ Praha 5 za Piráty

P.S.: Protože strukturální plán není dostupný na webu radnice, rozhodli jsme se jej umístit na web Pirátské strany – Prahy 5, abyste se s nimi mohli seznámit: Strukturální plán MČ Praha 5 ve formátu pdf{:target="_blank"} (jedná se o velký soubor, proto může jeho načtení delší chvíli trvat).

Rok na radnici Prahy 5 s Piráty

Rok od vzniku koalice v Praze 5 je vhodnou příležitostí pro první ohlédnutí za naší prací na radnici. Naši radní a zastupitelé prosazují pirátský volební program, snaží se o maximální transparentnost a otevřenost správy Prahy 5 a také o snížení zbytečných provozních nákladů. Z projektů, na nichž pracujeme, vybíráme ty, které považujeme za stěžejní.