Participativní rozpočet – cesta k lepší Pětce

13. května 2023
Participativní rozpočet – cesta k lepší Pětce

Pro Piráty je participace, vedle transparentnosti a otevřenosti, jedním ze základních politických témat. Proto jsem rád, že jsme mohli pracovat na vyhlášení dalšího ročníku participativního rozpočtu „Zlepšuj Pětku“. Ten dává každému možnost na zkrášlení nebo zlepšení funkčnosti některé z lokalit. Nově mají možnost zlepšit prostředí svých škol i žáci základních škol z Prahy 5.

Již po sedmé mají občané Prahy 5 možnost navrhnout projekty, které zlepší veřejné prostory. Přihlášky s náměty je možné až do 30. června 2023 podávat elektronicky. Maximální hodnota jednoho projektu je 500 tisíc korun, celkem je pro letošní rok na tyto projekty vyčleněna částka 2 miliony korun. Během léta bude radnice komunikovat s autory návrhů o případných úpravách, aby byly projekty snáze realizovatelné. Právě komunikaci s navrhovateli chceme věnovat náležitou péči, abychom případné problémy odstranili společně už během přípravné fáze. To zajistí, že samotná realizace proběhne rychleji, než bylo v minulosti zvykem.

Na podzim se uskuteční finální hlasování veřejnosti, během něhož budou vybrány ty projekty, které budou následně uvedeny v život. Chceme se tak vyhnout překážkám, které provázely vybrané projekty z minulých let, z nichž ještě celá řada realizována nebyla. I když na ně máme rezervovány finance ve speciálním Fondu participativního rozpočtu, zatím se nepodařilo překonat všechny problémy, které překáží jejich dokončení. I proto je letos nakonec limit pro jednotlivý projekt nižší. Věřím, že s novými náměty to dopadne lépe.

Vychovávat k samostatnosti a odpovědnosti chceme také malé členy naší pětkové komunity. Proto může každá škola získat až 50 tisíc korun na projekt, který si vyberou v hlasování žáci školy z námětů svých kamarádů.

Podrobná pravidla občanské části najdete na webu Zlepšuj Pětku, informace žákům sdělí jejich školy a vy se o průběhu školského participativního rozpočtu můžete více dozvědět na webu s přehledem zapojených škol.

Jsem rád, že do toho jdete společně s námi, a těším se na všechny náměty pro lepší Pětku.

Filip Karel

radní pro informační technologie, otevřenou radnici a participaci

Pirátský swap stánek na Arbesově náměstí

Možná jste si v sobotu 13. dubna na Arbesově náměstí kousek od zastávky tramvají směrem do centra všimli pirátského stánku s použitým oblečením, doplňky a knihami. Piráti z Prahy 5 se totiž rozhodli udělat něco pro sousedy a občany páté městské části a uspořádat pravidelný výměnný bazar.