Praha, 7. listopadu 2023 –⁠ Pirátský zastupitelský klub v Praze 5 snižuje počet uvolněných zastupitelů a jako jediný tak plní předvolební slib o snižování personálních nákladů. Pokračuje tak ve své snaze jít v šetření provozních nákladů příkladem.

Po komunálních volbách převzala nová koalice složená ze zastupitelů Praha 5 sobě, SEN 21 a Pirátů model fungování od svých předchůdců, a to i v případě počtu uvolněných zastupitelů. V koaliční smlouvě se koaliční partneři zavázali, že s přihlédnutím k převzetí systému výborů a komisí i počtu uvolněných zastupitelů z předchozího volebního období ověří funkčnost stávající praxe a navrhnou případné změny k dosažení vyšší efektivity nákladů.

Předseda pirátského zastupitelského klubu Karel Bauer proto na dnešním jednání zastupitelstva předložil bod, v němž se Piráti vzdávají jednoho z míst uvolněných zastupitelů. Jiří Krátký, který je předsedou Výboru školského, bude nadále všechny své aktivity vykonávat jako zastupitel neuvolněný

„Práci pro Prahu 5 se budu ze všech sil věnovat i nadále, ale ctíme s kolegy náš pirátský slib, že je třeba snižovat náklady na provoz městské části. Naší morální povinností je nevynechat v tom ani sami sebe,“ uvedl zastupitel Jiří Krátký.

Úspory v provozních nákladech budou naši zástupci hledat i nadále. Přinesl je prodej služebních limuzín, které v minulosti byly k dispozici členům rady. Pro nezbytné jízdy stačí běžná referentská auta a současní radní také nevyužívají řidiče, ale řídí sami.

„Podařilo se snížit náklady na telekomunikace a poradce, na pořadu dne je pokračování digitalizace, revize agend a dalších nákladů. Jako Piráti proto uděláme maximum,“ doplnil Karel Bauer.