4. března 2024

Piráti Prahy 5 před několika dny na svém FB zveřejnili informaci o porušení územního plánu nedávno zkolaudovanými stavbami na Barrandovských terasách. která vycházela z podrobného článku na webu Spolku na ochranu Barrandova. Povolení staveb v památkovém území bylo tehdy odůvodněno tím, že navržený hotel s kongresovým centrem a jednacími salonky bude propojen s obnovenou restaurací, a tím pomůže kulturní památku zachránit. Developer sliby nedodržel. V rekonstruované budově zrušil restauraci i salonky a nahradil je apartmány. Obě nové stavby hotelu zkolaudované jako apartmánové domy jsou v katastru nemovitostí rozdělené na bytové jednotky a developer inzeruje byty k prodeji a pronájmu. Majitel navíc usiluje o zahuštění území ještě dalším apartmánovým domem. Přitom celá lokalita je podle územního plánu určena jen pro veřejnou vybavenost a funkce bydlení v ní není přípustná! Veřejnost se oprávněně obává, že areál se slavnou historickou restaurací developer mění na uzavřený areál soukromého bydlení.

Případ vyvolal značnou pozornost a řadu reakcí. ČTK o reakci Pirátů z Prahy 5 vydala zprávu a další noviny a zpravodajské weby ji převzaly. “Za pár dní po zveřejnění příspěvku na FB, mám za sebou rozhovory v televizi, v rozhlase a pro několik redakcí novin i webových serverů. S prosbou o radu a pomoc mi volají starostové a radní Špindlerova Mlýna, Jilemnice a dalších „Klondajků“, kteří neúspěšně řeší stejný problém,” svěřil se na svém FB profilu místostarosta Prahy 5 Milan Kryl a dále vysvětluje: “Katastrální úřady nejen v Praze, ale i v Krkonoších a jinde developerům registrují byty v domech, v nichž byty podle kolaudace nejsou a podle územního plánu ani být nemohou. V malých městech pak k neplánovaným bytům zcela schází veřejná vybavenost. Podle katastrálních úředníků údajně ústava nadřazuje právo užívat soukromé nemovitosti stavebnímu zákonu a územnímu plánu. Takovou stížnost jsem slyšel hned od dvou starostů. Svoboda postavit si na soukromém pozemku prasečák uprostřed vilové čtvrti nebo sídliště asi podle katastrálních úředníků nesmí být omezena. Oslovil jsem Ministerstvo pro místní rozvoj, protože tohle nemůže zachránit jeden malý spolek nebo místostarosta městské části.”

Kauza odhalila další šokující objev. Tím je ztráta celého souboru kulturních památek. Nejvyšší správní soud v roce 2022 rozhodl, že zápisy do seznamu památek Ministerstva kultury ČR provedené po 1. lednu 1988 jsou neplatné. Z reakce náměstka primátora pro kulturu a ochranu památek v médiích je zřejmé, že o tom dosud nevěděl, a Barrandovské terasy by proto znovu chtěl prohlásit za kulturní památku. Developerovi by to už nevadilo, má zkolaudováno a bydlení v kulturní památce by mohlo být za příplatek.

Už nejde jen o Terasy Barrandov, kauza odhalila závažné chyby v systému. Piráti Prahy 5 iniciovali usnesení Rady MČ Praha 5 a následné právní kroky radnice. Budou usilovat o nápravu, aby nezanikly další objekty ztracených kulturních památek a aby městům zůstala možnost plánovat svůj rozvoj bez obav, že v území určeném veřejné vybavenosti katastry zaregistrují něco úplně jiného.

V článku byly použity informace z webu Spolku na ochranu Barrandova - Barrandov.org a z FB profilu Milana Kryla - místostarosty a radního pro strategické plánování, majetek/pozemky a dopravu.

Pirátský swap stánek na Arbesově náměstí

Možná jste si v sobotu 13. dubna na Arbesově náměstí kousek od zastávky tramvají směrem do centra všimli pirátského stánku s použitým oblečením, doplňky a knihami. Piráti z Prahy 5 se totiž rozhodli udělat něco pro sousedy a občany páté městské části a uspořádat pravidelný výměnný bazar.

Rok na radnici Prahy 5 s Piráty

Rok od vzniku koalice v Praze 5 je vhodnou příležitostí pro první ohlédnutí za naší prací na radnici. Naši radní a zastupitelé prosazují pirátský volební program, snaží se o maximální transparentnost a otevřenost správy Prahy 5 a také o snížení zbytečných provozních nákladů. Z projektů, na nichž pracujeme, vybíráme ty, které považujeme za stěžejní.